Valeriana Relax – Gyakori kérdések

Az alábbiakban a Valeriana Relax-szal kapcsolatos gyakori kérdéseket gyűjtöttük össze.

Az életemet a céltalanság jellemzi

20 éves, egészséges férfi vagyok, de úgy érzem, az életemet a céltalanság jellemzi. Sosem voltam túlságosan vidám ember, de az utóbbi időben sokszor tör rám szomorúság, depresszió. Gyakran aludni sem tudok, ami miatt kimerült vagyok, ettől pedig még szomorúbbnak érzem magam. Nem értem mitől lehet ez? Mit javasol, mit tegyek?

Válasz:

Több emberrel is előfordul, hogy időnként boldogtalannak, céltalannak érzi az életét. Ennek lehet oka a stresszes munkahely, önbizalomhiány, a társas kapcsolatok hiánya és még számtalan környezeti ok. Azt javaslom, beszélgessen a gondolatairól egy közeli ismerősével, próbáljon rájönni a probléma gyökerére. A nyugtalan alvásra kipróbálhatja a Valeriana relaxot, arra viszont számítania kell, hogy a hatását igazán két hét szedés után fogja érezni.

Nyugtatók szedése

Nyugtatóból szoktam fél szemet bevenni, ha nagyon ideges vagyok (pl. vizsga előtt). De nem szeretném ezt a gyógyszert állandóan szedni, mert altató mellékhatása van. Arra gondoltam, hogy a Valeriana-t szednék napi rendszerességgel. Szedhetem a két gyógyszert együtt, értve ezalatt, hogy a nyugtatóból esetenként vennék be, a Valeriana-t napi rendszerességgel?

Válasz:

Többféle központi idegrendszerre ható szer együtt szedése nem javasolt, kivéve, ha orvosi javaslatra és rendszeres kontroll mellett történik, így nem javasolnám a két említett készítmény együttes szedését sem. A Valeriana előírt mennyiségben szedve nem okoz hozzászokást, mint a nyugtatók többsége, így a feszültebb időszakokban szedhető folyamatosan is.

Szorongási panaszok

Egy éve szedek szorongásoldót panaszaimra, ami mostanra depresszióval társult. Az lenne a kérdésem, hogy a szorongásoldó mellett szedhetek-e orbáncfű tartalmú készítményeket (teát, tablettát) esetleg, vagy van-e valami egyéb javaslata?

Válasz:

Szorongásoldókkal, altatókkal nem javasolt egy időben szedni az orbáncfüvet, mivel növeli az agyban található hírvivő molekulák mennyiségét, és ezért megzavarja a gyógyszerhatást. Ha ingerlékenységgel, alvászavarral párosul a betegsége, helyette a levendula, a golgotavirág, a komló, a citromfű és a macskagyökér javasolható, vagy az ezeket tartalmazó készítményeket tudom ajánlani.

Nyugtalanság

Nyugtalanságomra ajánlották a Valeriana-készítményt, de nem tudom, hogy szedhetem-e, nem fog-e elálmosítani. A munkám miatt ez semmiképp sem lenne jó. Mit tanácsol?

Válasz:

A Valeriana nem gyakori mellékhatása az álmosság, tehát a készítményt szedők döntő többségénél nem jelentkezik, ezer ember közül mindössze 1-10 főnél fordul elő. Próbálja ki nyugodtan, nem fogja rontani a szellemi teljesítőképességét. Azzal viszont mindenképp érdemes számolnia, hogy a növényi hatóanyagok révén hatása lassabban alakul ki, mint a receptre felírt altatóké.