Stressz tünetei

Bár a stressz szint minden ember életében jelen van valamilyen szinten, a legtöbben nem fordítanak elegendő figyelmet a jellemző tüneteire. Tartós stresszhatás esetén számolni kell testi és lelki egészségünk megromlásával egyaránt.

A továbbiakban megtudhatja, hogy melyek a stressz legjellemzőbb testi és pszichés eredetű tünetei, és miért fontos, hogy ne halogassuk a kivizsgálást, ha ezeket magunkon tapasztaljuk.

A stressz tünetei

Gyakran nem is jut el a tudatunkig, hogy viselkedésünk megváltozása a stressz tüneteit hordozza magában. Számos pszichés eredetű probléma fordulhat elő ilyenkor, például szorongás, depresszió, álmatlanság vagy aluszékonyság, túlérzékenység, vagy türelmetlenség.

A stressz lelki eredetű tüneteinek gyakori okozója lehet egy-egy megoldhatatlan (vagy annak tűnő) probléma, vagy fakadhatnak túlhajszoltságból, rohanó életmódunkból. Ha képtelenek vagyunk megbirkózni a helyzettel, fennáll a veszélye, hogy nem tudunk ellenállni az alkohol, dohányzás vagy akár drogok csábításának, és egyre mélyebb süllyedünk.

Szexuális életünk zavarai komoly indikátorok lehetnek stresszes periódusokban. Férfiak esetében felléphet az oly rettegett merevedési zavar. Nőknél frigiditás és a szexuális érdeklődés elvesztése is előfordulhat.

A stressz tüneteinek elharapódzása kihat viselkedésünkre, és könnyedén konfliktusok forrása lehet. Megromolhatnak emberi kapcsolataink, munkahelyi teljesítményünk csökkenhet, ami akár állásunk elvesztését is kilátásba helyezheti.

Testünk is jelez

A stressz tünetei testi jelekben is megmutatkoznak. Ha a pszichés eredetű tüneteket nem is kezeljük kellő komolysággal, testünk jelzései már a legtöbb esetben elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk, és – noha lehet, hogy fogalmunk sem volt arról, hogy betegségünket a stressz váltotta ki – egy alapos kivizsgálás fényt deríthet problémánk eredetére.

Gyakori tünete lehet a stressznek sokféle szív- és érrendszeri probléma, különösen a magas vérnyomás. Megbetegedhet emésztőrendszerünk bármelyik szakasza, de elsősorban az irritábilis bél szindróma az, melynek kialakulása szinte elválaszthatatlan a stressztől.

Nem ritkák a stressz hatására fellépő légzőszervi megbetegedések sem, különösen az asztmás és allergiás panaszok fokozódására vagy megjelenésére számíthatunk.  Előfordulhatnak izom- és ízületi fájdalmak, például: derékfájás vagy térdproblémák. A stressz csontrendszerünket is megviseli, és itt is okozhat problémát.

Míg a rövid ideig tartó, intenzív stresszhatás fokozza immunrendszerünk működését, a krónikus gyengíti. Szervezetünk védelmi rendszerének meggyengülése pedig utat enged számos kórokozónak testünk felé.

Igyekezzünk elkerülni a tartós stresszt – ha már az akutot – nem is tudjuk minden esetben kivédeni, mert előbb-utóbb testünk megkondítja a vészharangot.