Pszichoszomatikus megbetegedések és stressz

A pszichoszomatikus megbetegedések akkor alakulnak, amikor a test (görögül szóma) és a lélek (görögül psziché) között megbomlik az egyensúly. A tünetek okozója valamilyen megoldatlan lelki probléma, mely stresszt, szorongást eredményez.

Cikkünk folytatásából megtudhatja, milyen tényezők játszanak szerepet a pszichoszomatikus betegségek kialakulásában a stresszen kívül, és milyen kezelési módok ismertek.

A pszichoszomatikus betegségek kialakulása

A tartós stressz olyan testi tüneteket produkálhat, melyek nem értelmezhetők egyetlen betegség jelének sem. A pszichoszomatikus tünetek oly mértékben súlyosbodhatnak, hogy már akadályozzák a beteg mindennapi életét, társadalmi kapcsolatait.

A panaszos csak járja sorra a szakrendeléseket, és negatív leletek sokaságát gyűjti be, miközben akár odáig fajulhat a helyzet, hogy orvosai megtagadják a kivizsgálást, a beteget pedig hipochondernek titulálják.

A stressz hatására kialakuló közérzeti zavarok leggyakoribb fajtái az álmatlanság, depresszió, légzési- keringési és szexuális zavarok. Ha ezeket a tüneteket nem kezdik el időben kezelni, pszichoszomatikus betegség alakulhat ki, melyek közül legismertebbek: magasvérnyomás betegség, szívinfarktus, gyomorfekély, savtúltengés, asztma és egyes mozgásszervi problémák. Újabb kutatások szerint a lelki egyensúly megbomlása a fertőző betegségek esélyét is jelentősen megnöveli.

A pszichoszomatikus zavarok kialakulását eredményező stresszes állapot gyökerezhet hirtelen, vagy hosszantartó traumából egyaránt. Bizonyos embereket az átlagosnál nagyobb mértékben fenyegetnek ezek a zavarok. Rájuk különösen jellemző az őket ért stresszre adott intenzív válaszreakció. Ezek a személyek állandó harcban állnak környezetükkel, személyiségükre jellemző a törtetés és a versengés.

Testi tényezők is szerepet játszanak

A pszichoszomatikus betegségek jelentkezése nem kizárólag a stressz hatására történik. Legtöbb esetben betegség tüneteit mutató szervvel már eleve probléma van. A könnyen ingerelhető vegetatív idegrendszerrel rendelkező személyek a stresszre sokkal intenzívebben reagálnak, mint indokolt lenne, ezért szervezetük előbb-utóbb kimerül.

A gyomorfekély is azoknál a betegeknél alakul ki, akiket már eleve érzékenyebb gyomorral áldott meg a sors. Hasonló cipőben járnak azok is, akik a stresszre fokozott izzadással, vérnyomás emelkedéssel (hipertónia veszély), vagy hasfájással válaszolnak.

Kezelési lehetőségek

A pszichoszomatikus betegségek kezelésében legnagyobb szerep a pszichológusoknak, pszichiátereknek és családterapeutáknak van. Természetesen a testi tünetek sem maradhatnak orvoslás nélkül, hiszen a test és a lélek szétválaszthatatlan egységet alkot, de a legfőbb kiváltó ok, a stressz elsősorban lelki tényezőkön alapszik.