Stressz és a betegségek

Stresszes helyzetet mindenki élt már át, sőt, sokaknak életük szerves része ez a felfokozott izgalmi állapot. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mennyi veszélyt rejt magában a stresszes élet. Számos betegség kialakulását segíti a stressz.

A következőkben bővebben kifejtjük, mely betegségek megjelenésére számíthatunk, ha félvállról vesszük a stresszt, és nem próbálunk meg tenni valamit ellene.

Stressz hatására kialakuló betegségek

A tartósan fennálló stresszhelyzet legyengíti immunrendszerünket, kimeríti az idegrendszert, és szervezetünk nem tudja kipihenni magát.

Az állandó idegeskedés gyakran eredményez gyomorfekélyt, melynek közvetlen kiváltó oka, hogy megsérül az a nyákréteg, ami a gyomor nyálkahártyáját védi a gyomorsavtól. A szív és érrendszeri betegségek kockázatát is jelentősen megnöveli a stresszes életmód. Szívünk igénybevétele ilyenkor fokozottabb, ennek egyenes következménye a vérnyomás emelkedése. A magasvérnyomás betegség kezdetben tünetmentes, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, vérnyomásunk a normál határértékeken belül van-e. A stressz emeli a pulzusszámot, fokozott munkára késztetve a szívet.

Stressz hatására csökken szervezetünk védekező képessége, és az immunrendszer gyengesége utat enged számos kórokozónak. Stresszes személyek sokkal könnyebben kapnak el szinte bármilyen betegséget, mint az egészséges emberek.

Lelki egészségünk is csorbát szenved

Stresszes életvitel mellett a lelki egyensúlyunkat veszélyeztető betegségek esélye is magasabb. A pozitív és negatív stressz között különbséget lehet tenni, egyszerűen érezzük, ha tűrőképességünk határához közeledünk.

A pozitív stresszt legtöbbször nem is vesszük észre, csak akkor, amikor már kialakult leggyakoribb szövődménye, a kiégés (burn out) szindróma. A túlhajszoltság eredményezhet alvászavarokat, melyek változatos módon nehezítik éjszakai pihenésünket.

Ha bagatellizáljuk ezeket a problémákat, a stressz tartóssá válhat, és egyre súlyosabb problémákhoz vezet. Mély depresszióba zuhanhat a beteg, melyből sokszor káros szenvedélyek (alkohol, drog) segítségével keres kiutat, majd ennek sikertelensége folytán szélsőséges esetben öngyilkosságot is megkísérelhet.

A stressz okozta betegségek elkerülése

Minden esetben fókuszáljunk a stresszt kiváltó ok megszüntetésére, vagy az ezzel kapcsolatos szemléletünk megváltoztatására (legyünk pozitívak, optimisták). Pozitív stresszhatás esetén is vizsgáltassuk ki magunkat kardiológusunkkal, mert a szív- és érrendszeri betegségek kezdetben tünetmentesek lehetnek.

Természetesen a legjobb gyógymód a megelőzés. Ha szükségét érezzük, változtassunk életvitelünkön. Hagyjuk el a káros szenvedélyeket, mozogjunk rendszeresen és táplálkozzunk egészségesen. A stressz és a hozzá köthető betegségek pedig messze elkerülnek bennünket.