Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő! Szívidegem van és sokat vagyok ideges, nem is tudom, hogy miért. Kivizsgálták, de nem találtak semmit, csak a szívideg maradt. A háziorvosom nyugtatót adott, de én arra nem akarok rászokni. Azt hallottam, hogy van a Valeriana relax, amire nem szokok rá és ha szedem, a szívidegem is csökken. Receptre kell feliratni és mennyit szedjek be?

“Szívideg” jeligére

Válasz:

Mivel kivizsgálták és szerencsére semmiféle szervi bajt nem találtak, valóban érdemes ezeket a vegetatív tüneteket csökkenteni. A Valeriana relax vény nélkül kapható a gyógyszertárban. Az idegrendszer felfokozott működését enyhíti, de nem befolyásolja a tudatot. Sokáig, hosszú távon szedhető. Nem álmosít, nincs hozzászokás. Naponta egyszer, vagy kétszer, vagy 3×1 tablettát vegyen be. Próbálja ki, hogy Önnek a felsoroltak közül melyik adag szükséges.

Dr. Gerencsér Emőke

Végre lett annyi erőm, hogy letegyem a cigit! De most meg sokat vagyok feszült, mert gyakran rá kellene gyújtani és nehéz megállni.De nem gyújtok rá és ettől ideges leszek. Semmire többet nem akarok rászokni. Azt mondták, hogy a Valeriana relaxot megpróbálhatom szedni. Ez igaz?

Válasz:

Igaz. A nikotinfüggőség bizony okoz elvonási tüneteket és sokszor nem elég az akaraterő. Dícséretes, hogy így döntött. A Valeriana relax növényi kivonatokat tartalmaz. Szedése során nem alakul ki a hozzászokás. Ezért azt javaslom, hogy pár hónapig 3×1-et szedjen belőle.

Dr. Gerencsér Emőke

Szia! Hát bulizgattam a nyáron és mostanra meg nem tudok elaludni. A suli meg kezdődik, illetve főiskolára megyek és valahogy át kellene állni az éjszakázásról. Szedhetek Valeriana relaxot tényleg? Nem leszek tőle reggel álmos?

Válasz:

Szedhetsz nyugodtan. Másnap nem leszel álmos, nem rontja a szellemi teljesítőképességet, fogsz tudni figyelni, koncentrálni. Lefekvés előtt vegyél be 2 szemet.. Persze ne hajnalban! Hamarabb el fogsz aludni, de azt tudnod kell, hogy kb. 2 hét alatt alakul ki a hatása. Hiszen gyógynövényekből készül, amelyek sosem olyan gyorsan, hirtelen hatnak, mint az altatók. Tehát kezd el minél előbb.

Dr. Gerencsér Emőke

Álmatlanságban szenvedek családi problémák miatt. Olyan szert keresek, ami segít az elalvásban, hogy ne mindig a problémák járjanak az eszemben, de reggel nem leszek álmos tőle. A Valeriana relaxot tényleg kipróbálhatom?

Válasz:

Igen, mert az elalvást is segíti és a feszültséget is csökkenteni fogja. Azonnali hatásra ne számítson. Kalkulálja be azt, hogy növényi hatóanyagokat tartalmaz, tehát lassabban alakul ki a hatása, mint a receptre felírt altatóké. Viszont nincs hozzászokás, nincs mellékhatása. Egyelőre lefekvés előtt vegyen be kettőt, de ha nappal is ideges, feszült, akkor reggel is vegyen be egyet.

Dr. Gerencsér Emőke

Nekem nincs semmi bajom. De néha reménytelennek látok mindent, néha meg dühös leszek és nem is tudom, hogy miért. 27 éves nő vagyok, van családom, munkám és nem is értjük, mi van velem. Azt tanácsolták, hogy kezdjek el Valeriana relaxot szedni. Ez jó lesz? És meddig szedjem?

Válasz:

Gyakori, hogy minden magyarázat és ok nélkül kudarcot, vagy tehetetlenséget érzünk. Ez rányomja a bélyegét a munkánkra is, a családi életünkre is. Mindenképp meg kell oldani. Valeriana relaxot szedhet, 3×1-et naponta.1-2 hónapig mindenképp javaslom a szedését, és ha úgy érzi, hogy lelkileg stabilabb, abbahagyhatja. Nem lesz elvonási tünet.

Dr. Gerencsér Emőke