Nyugtatók mellékhatásai

Nyugtatókhoz az emberek többsége akkor fordul, ha egy olyan problémával találja szemben magát, melyet úgy érez, egyedül nem képes megoldani. Ilyen lehet egy családi tragédia, egy barát elvesztése, de akár a túlhajszolt életvitel okozta tartósan fennálló feszültség, idegesség, szorongás, kialvatlanság és alvászavar is.

Alábbi cikkünkben a nyugtatók mellékhatásait mutatjuk be, illetve megosztjuk önökkel azt is, mit használhatunk a pirulák helyett.

Minden gyógyszernek van mellékhatása, ami olykor erős is lehet. Fontos, hogy orvosunk útmutatása, illetve a tablettához tartozó betegtájékoztató alapján szedjünk egy gyógyszert, hiszen mindegyiket máshogy kell alkalmazni: van, amelyiket reggel éhgyomorra, van, amelyiket evés után; figyelembe kell venni az egyéb betegségeket, szedett gyógyszereket, stb. A gyógyszerek rendeltetésszerű használata a pszichiátriai betegségek esetén fokozott figyelmet igényel.

A nyugtatók elvonásának tünetei hasonlítanak az alapbetegséghez

Nyugtatót rövid és hosszú távon is csak orvosi utasításra szedjünk. Ha nem az előírásnak megfelelően, tovább illetve nagyobb mennyiségben használjuk, gyógyszerfüggőséghez vezethet. A nyugtatókkal leállni is csak fokozatosan lehet, ha hirtelen hagyjuk abba a szedésüket, az elvonási tünetekkel járhat. Ilyen elvonási tünet az idegesség, a szorongás vagy a szédülés. Sajnos az elvonási tünetek nagyon hasonlítanak az alapbetegséghez, ami miatt a nyugtatóhoz fordulunk, ezért mind a nyugtató szedése előtt, mind a nyugtató elhagyásakor konzultáljunk orvosunkkal.

A gyógyszerfüggőség

A gyógyszerfüggőség olyankor alakulhat ki, amikor egy nyugtatót vagy altatót (illetve más gyógyszert is, nemcsak pszichiátriai szereket) hosszabb távon szedünk. Ha beveszünk egy nyugtató pirulát, megszabadulunk a feszültségtől és a szorongástól. Csakhogy a tabletta hatása idővel elmúlik, az idegesség újra visszatér, mi pedig újra egy tablettához fordulunk. Ez így megy addig, amíg ki nem alakul a függőség. Nyugtatóról leszokni nem lehet egyik napról a másikra, több hétig vagy hónapig is eltarthat a folyamat.

Egyéb mellékhatások

Ha a gyógyszer szedésekor légzési nehézségre, hányingerre, hányásra, hasmenésre, székrekedésre, fejfájásra vagy kialvatlanságra panaszkodunk, forduljunk orvoshoz, mert valószínűleg a gyógyszer mellékhatási jelentkeztek. Egy másik igen kellemetlen mellékhatás a szexuális vágy hiánya. A libidó csökkenése gyakori mellékhatása a nyugtatóknak, ezért ne szégyelljünk szakemberhez fordulni ilyenkor.

A nyugtatók helyett

Számtalan gyógynövény közül választhatunk, melyek feszültségoldó, nyugtató hatással rendelkeznek. A kamilla, a citromfű, a macskagyökér, a levendula vagy a komló fogyasztása csökkenti az idegességet és elűzheti az alvászavart is. A gyógynövényeket nyugtató cseppek, teák vagy kapszulák formájában is megtaláljuk a patikákban, drogériákban. A nyugtatókhoz csak akkor forduljunk, ha úgy érezzük, a természetes szerek már nem segítenek, és orvos tanácsára van szükségünk.