Nyugtatók fajtái

Nyugtató hatású készítményeket már nagyon régóta használunk, de alkalmazásuk igazán a XX. században kezdett elterjedtté válni, szinte egyszerre a civilizációs ártalmak kiteljesedésével. A nyugtatók fajtáit kezdetben az ópiátok és alkohol  jelentette, de ezek kedvezőtlen mellékhatásokkal járnak, ezért a laboratóriumokban tovább folyt a megfelelő szer utáni kutatás.

Cikkünkből kiderül, milyen típusú nyugtatószerek voltak és vannak forgalomban, milyen hatásaik és mellékhatásaik lehetnek, ha kénytelen vagyunk használni őket.

Barbiturát típusú nyugtatók

A 20. század elején hatalmas szenzációt jelentett a barbiturát típusú készítmények felfedezése. Az alkoholnál és ópiumnál kevesebb mellékhatás volt rájuk jellemző, de összességében még mindig a veszélyesebb gyógyszerek közé tartoztak.

A dózis mértékétől függően először nyugtató hatásúak, az adagot növelve altatóként és sebészeti érzéstelenítőként is alkalmazhatók. A barbiturát típusú készítményeket túl lehet adagolni, és kómát, vagy akár halált is okozhatnak.

Manapság már ritkán alkalmazzák ezeket a gyógyszereket, elsősorban az epilepsziás betegek kezelésében van még szerepük.

Benzoadiazepin alapú szerek

A nyugtatók manapság is elterjedt fajtája a benzodiazepin típusú, melynek felfedezése a 60-as évek környékére tehető. Hatásuk a gátló idegpályák erősítésén alapszik, melynek következtében a teljes idegrendszerünk működésére hatással vannak.

Az ide sorolható gyógyszerek sem egyformák, hatásuk eltérő lehet, ezért is nyilvánítottak minden benzodiazepint vénykötelesnek. Alkalmazásuk leginkább az alvási apnoetól szenvedő betegek esetében lehet kockázatos, mert megnövekedhet a légzészavarok száma és időtartama. Májkárosodás esetén legyünk óvatosak, mert a gyógyszer a májban bomlik le, jelentős terhet róva a szervre. Kismamák és szoptatós anyukák számára nem ajánlott a benzodiazepin típusú szerek használata, mert bejutnak az anyatejbe és a magzatba is.

Nyugtatóként használatosak még az ún. közepes és hosszú hatástartamú hatóanyagok. Előbbiek közé tartozik az alprazolam, a tofisopam, a brotizolam és a zopiklon. Nyugtatóként és altatóként is bevethetők.

Hosszú hatástartamú a diazepam és a nitrazepam. Használatuk nyugtatóként, altatóként, görcsoldóként történik.

Természetes nyugtatók

A nyugtató gyógyszerek használatát csak akkor javasolt elkezdeni, ha természetes módszerekkel nem sikerült elérni a kívánt hatást. Számos olyan készítmény van már piacon, melyek vény nélkül is megvásárolhatók, és biztonságosságuk mellett hatásosak is.

Legismertebbek közülük a macskagyökér (Valeriana officinalis) alapú szerek, melyek nyugtató, feszültségoldó hatása szorongás és elalvási problémák esetén segíthet. A macskagyökér – ellentétben a szintetikus nyugtatókkal – nem okoz függőséget. Szorongásos tünetek enyhítésére használatos még a kamilla, a levendula, a citromfű és a komló is.