Nyugtató tea és társai

Stresszes életünk elengedhetetlen része a lazítás. Az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett a pihenés igen fontos szerepet játszik abban, hogy önmagunkból a maximumot tudjuk kihozni.

A nyugtató tea és társai segítenek az ellazulásban. Hogy melyek azok a nyugtató teák, amiket alkalmazhatunk, és mit tehetünk még, hogy kipihentnek érezzük magunkat, azt az alábbi sorokból megtudhatják!

A kamillatea

A kamillavirág az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk. Teaként elsősorban gyulladásos megbetegedésekre, megfázásra használják, de enyhe nyugtató hatása is van. Csakúgy, mint a kamillaolajnak, melyet, ha a fürdővizünkbe csepegtetünk vagy illóolajként a hálószobánkban párologtatunk, garantáltan oldjuk feszültségünket.

A citromfű

Nyugtató hatása van, álmatlanság, alvászavar vagy idegesség esetén hasznos lehet. Naponta többször is fogyaszthatjuk tea formájában, de készíthetünk citromfüves fürdőt is, illóolaját pedig akár masszázsolajként is alkalmazhatjuk.

A macskagyökér

A macskagyökér az egyik leghatásosabb nyugtatószer. Feszültség és idegesség esetén a kamillához és a citromfűhöz hasonlóan nyugtató teaként fogyaszthatjuk, de a fürdővizünkhöz is adhatjuk.

A levendula

A levendula az idegesség egyik kiváló ellenszere. Teája nyugtató és görcsoldó hatású, de ha veszünk egy levendulás fürdőt, akkor is garantált az ellazulás. Oldja a feszültséget és segíti alvászavarunkat.

A komló

A komlót nemcsak a sörgyártásban használják, nyugtató teának is kiváló! Teája altató hatású, ezért az álmatlanságban szenvedőknek gyógyír lehet a panaszára. Fürdővízbe is tehetjük, de egy kis zsákban párnánk alá is helyezhetjük.

A nyugtató teából soha nem elég: mindenki megtalálja a szája ízének megfelelőt. Munkahelyünkön kortyolgassuk bátran, ezzel elkerülhetjük a mindennapos stresszt, de esténként, mielőtt ágyba bújnánk, szintén ihatunk egy csészével, hogy elűzzük esetleges álmatlanságunkat.

Nyugtató cseppek és tabletták

A gyógynövényekből készült nyugtató cseppeket a patikákban és a drogériákban vény nélkül is meg tudjuk venni. Ezek a nyugtató hatású cseppek vagy tabletták főképp a nyugtató teák összetevőit tartalmazzák, a termékek tájékoztatóját használat előtt mindenképpen olvassuk el.

A relaxáció

A mindennapi rohanás mellett szükségünk az olyan órákra, amikor csak magunkra figyelünk. Néhány hasznos tipp a relaxációhoz: aludjunk, ameddig csak jól esik, igyunk finom nyugtató teát, sétáljunk a friss levegőn, vegyünk kényeztető fürdőt. A reggeli vagy esti torna után végezzünk nyújtógyakorlatokat, lélegezzünk mélyeket. Este alvás előtt hallgassunk nyugtató zenét vagy olvassunk kedvenc könyvünkből. Ha csak egyet is megfogadunk ezekből az egyszerű ötletekből, elűzhetjük életünkből a feszültséget és megelőzhetjük az olyan stressz okozta lelki betegségeket, mint a szorongás vagy a depresszió.