Gyógyszerfüggőség veszélyei

Hazánkban minden harmadik ember szed fájdalomcsillapítót, altatót vagy nyugtatót, és sajnos sok esetben nem orvosi vagy gyógyszerészeti javaslatra.

Sok gyógyszerfüggő nem is tudja, hogy az, és hogy milyen kockázatokat rejt a „szenvedélye”. Alábbi cikkünkben bemutatjuk a gyógyszerfüggőség veszélyeit.

Az emberek többsége akkor fordul fájdalomcsillapítóhoz, nyugtatóhoz vagy antidepresszánshoz, ha olyan problémával találkozik, melyet nem tud megoldani. Csakhogy amint elmúlik a beszedett gyógyszer hatása, az illető újabb és újabb szem tablettát vesz be. Így kialakul a gyógyszerfüggősége.

A fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapítók nagyon kelendőek: fejfájásra, hasfájásra, izületi fájdalomra, de súlyosabb betegségek esetén is használják őket. Ha többfélét is szedünk, azonos hatóanyagú tablettákat véletlenül se vegyünk be egyszerre, mert az gyógyszer-túladagolást okozhat. Vigyázzunk, mert szervezetünk könnyen hozzászokik a fájdalomcsillapítóhoz, ezért idővel úgy érezhetjük, emelnünk kell a dózist. A fájdalomcsillapítók rendszeres szedése a gyógyszerfüggőségen túl károsíthatja a vesénket és a májunkat is, de lelki problémákhoz, depresszióhoz is vezethet.

Altatók

Stresszes és feszült életmódunknak köszönhetően sokan alvászavarral küzdenek, van, aki emiatt altatót is szed. Kis adagban mindössze szorongásoldó, izomlazító hatásuk van, nagyobb adagban álmosítanak el bennünket. Az altatók egyik mellékhatása, hogy napközben is fáradtságot érzünk. Ha sokáig szed valaki altatót, fejfájást, szorongást, szédülést és koncentrációzavart is tapasztalhat.

Az altatószedés könnyen vezet függőséghez, mivel folyamatos használatához hozzászokik a szervezetünk, így ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre nagyobb és nagyobb adagra lesz szükségünk.

Antidepresszánsok

Az antidepresszánsok hangulatjavító hatással bíró gyógyszerek, depresszió esetén orvos írja fel őket, szedésük felügyeletet igényel. Hatásuk nem azonnal, csak két-három hét elteltével jelentkezik. Az antidepresszánsoknak is vannak mellékhatásai, sokszor ezeket már azelőtt meg lehet érezni, mielőtt a tabletta elvégezné a dolgát, vagyis megszüntetné a depresszió tüneteit. Ilyen lehet a fejfájás, a fáradtság, álmatlanság, ingerlékenység, de szexuális problémákat, például az orgazmus elérésének nehézségét is okozhatják. Hirtelen abbahagyása is veszélyeket hordoz magában, ezért fontos, hogy szépen lassan álljunk le a tablettákkal.

A gyógyszerfüggőség veszélyes dolog, éppen ezért nagyon fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal akkor is, ha már úgy érezzük, nincs szükségünk tablettára. Leszokni csak lassan, lépésről lépésre lehet, előfordulhat, hogy a gyógyszerek megvonása több hónapot is igénybe vesz. Fontos, hogy a problémáink – a fájdalom, az alvászavar vagy a depresszió – hátterében meghúzódó okokat is megvizsgáljuk és orvosoljuk.