Nyugtatók

A modern világ polgárai körében egyre gyakoribbak a stressz és szorongás okozta problémák. Kezdetben nem tulajdonítunk ezeknek különösebb jelentőséget, hiszen egy-egy álmatlan éjszakája mindenkinél jelentkezhet. Ha a tünetek rendszeressé válnak, kezelni kell a szorongást. Bár számos természetes ellenszer létezik, sokan a könnyebbik utat választják, és különféle nyugtatók szedésétől remélik a megoldást.

A következő sorokból kiderül, hogy miért van az embernek szüksége nyugtatókra, milyen típusaikkal találkozhatunk manapság, és milyen veszélyeik lehetnek.

A nyugtatók fejlődése

Kezdetben nyugtatóként elsősorban az alkohol és az ópium jöhetett számításba. E szerek veszélyeit nem kell különösebben ecsetelni.  Az első nagy áttörés a XX. század első felében történt, ekkor kerültek piacra az első barbiturát típusú gyógyszerek. Ezeket könnyen túl lehetett adagolni, ami akár a beteg halálát is okozhatta.

A hatvanas években jelentek meg a benzodiazepin típusú gyógyszerek, melyek sokkal biztonságosabbak számítottak, és kiszorították a barbiturát alapú készítményeket. Ezek a szerek igen gyorsan, már 1-2 óra alatt képesek kifejteni hatásukat.

A nyugtatók működése

A nyugtatók működése a következő elv szerint történik: erősítik az agyban találtható gátló idegpályák működését, minek következtében gátló hatást fejtenek ki a teljes idegrendszerünkre.

A nyugtatók hatására csökken, vagy teljesen megszűnik az idegesség és a szorongás, enyhülnek a testi és a lelki tünetek. A beteg izmai ellazulnak, és nyugodtság lesz rajta úrrá. Átmeneti periódusokban segíthetnek túllépni egyes traumákon, de a nyugtatók hosszú ideig tartó szedése számos veszélyt rejt magában. A benzoadiazepin tartalmú szerekből szerencsére viszonylag nagy adagot kellene elfogyasztani ahhoz, hogy életünk veszélybe kerüljön.

Veszélyek

Ha mégis extra dóziusú benzoadiazepin alapú nyugtató kerülne szervezetünkbe, kómás állapotot idézhet elő. Mint minden gyógyszer ezek is terhelést jelentenek májunk számára, ezért májbetegségben szenvedők fokozott óvatossággal használhatnak nyugtatókat.

Nyugtatók használata az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent az idősek, a kismamák és a szoptatós anyukák és magzatuk számára.

A nyugtatók hosszú ideig tartó rendszeres használata függőséghez vezethet. A függőség típusa lehet szellemi és testi egyaránt, így érthető, hogy ezek a gyógyszerek kivétel nélkül receptkötelesek.

Gyógyszerek helyett

Nyugtatókat csak akkor szedjünk, ha már minden más módszerrel kudarcot vallottunk, hiszen az esetek jelentős részében van kevésbé veszélyes megoldás is. Mindig próbáljuk megszüntetni a probléma kiváltó okát. Ha ez az út nem járható, próbáljunk kikapcsolódni, örömforrásokat keresni.

Eredményre vezethet különféle nyugtató hatású gyógynövények alkalmazása. Ilyen hatást tulajdonítanak már régóta a macskagyökérnek, a komlónak, és a kamillának.