Természetes szerekkel a stressz ellen

A stressz kezelését érdemes először természetes szerekkel megkísérelni, és csak akkor használjunk gyógyszereket, ha a természetes gyógymód kudarcot vallott. Kevesebb kockázattal kell így számolnunk, és elvonási tünetek sem rontják majd közérzetünket.

Cikkünk a stressz ellen bevethető természetes ellenszereket veszi sorra, különös tekintettel a gyógynövényekre. Kiderül az is, hogy miért jobb, ha természetes gyógymóddal próbáljuk visszanyerni lelkünk egészségét.

A magnézium szerepe

Idegrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen az optimális mennyiségű magnézium bevitele. Az ajánlott dózis körülbelül 350 mg/nap. Ha nem fogyasztunk elegendő magnéziumot, többek között stressz és depresszió is jelentkezhet.

A magnézium természetes forrásai: zöld színű zöldségek (sóska, spenót), hüvelyesek, valamint a halak, tejtermékek és az olajos magvak. Természetesen a magnézium előnyös hatása csak akkor érvényesül, ha étrendünk kiegyensúlyozott, és minden fontos makro- és mikrotápanyag elegendő mennyiségben szervezetünk rendelkezésére áll.

Gyógynövényekkel a stressz ellen

A stressz elleni természetes gyógymód legtöbbször a gyógynövények kedvező hatásait igyekszik kiaknázni. Az orbáncfű például segíthet a stressz, és különösen a hozzá köthető depresszió kezelésében. Kérjük ki róla orvosunk véleményét, mert más gyógyszerekkel együtt szedve mellékhatásai lehetnek.

Energizáló hatása miatt világszerte közkedvelt a ginzeng. Rendszeres használata jó közérzetet biztosít, és nem utolsósorban fokozza a fizikai és a mentális teljesítőképességet.

Nyugtató hatása van a citromfűnek, ezáltal segít kilábalni szorongásos vagy depressziós állapotból. Stressz- és gyulladáscsökkentő, továbbá görcsoldó hatása miatt közkedvelt a kamilla.

Altató helyett macskagyökér

A macskagyökér (Valeriana officialis) kiváló hatású természetes gyógyszer lehet stressz, szorongás és álmatlanság esetén is. A növény gyökerében olyan hatóanyag található, mely nyugtató és feszültségoldó hatással bír. Altató hatása valójában nincs, az elalvást nyugtató hatásával segíti elő.

A macskagyökér nagy előnye, hogy a szintetikus altatókkal ellentétben nem okoz függőséget, és a gyógyszerek használata után jelentkező másnapi kábaság sem jelentkezik. Ha fogyasztását abbahagyjuk, nem kell attól tartanunk, hogy elvonási tünetek jelentkeznek.

Életmódváltás

A természetes szerek kedvező hatásukat akkor fejtik ki legjobban, ha egészségesen táplálkozunk, és mellé rendszeresen sportolunk. Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű pihentető alvásról sem, ha ezen nem tudunk segíteni, jó szolgálatot tehet néhány relaxációs gyakorlat elsajátítása.