Egyéb alvási problémák

Az alvási problémák nagy többsége az elalvási és átalvási (idő előtti felébredés) nehézségekben merül ki. Sok egyéb probléma is nehezítheti éjszakai nyugalmunkat, melyek ritkábban fordulnak elő.

A következőkben sora vesszük a ritkábban előforduló alvási problémákat. Némelyik ezek közül veszélytelen, de akad olyan is, mely orvosi kezelést igényel.

Ha túl sokat alszunk

Bár az álmatlanságban szenvedők sokszor fél karjukat is odaadnák egy 10 órás alvásért, fontos tisztázni, hogy a túl sok alvás sem egészséges, sőt utalhat hpyersomniára is. A betegség leggyakoribb oka a pajzsmirigy működési rendellenessége, de előidézhetik egyes gyógyszerek, nyugtatók, pszichiátriai kórképek is.

Egy felnőtt ember napi alvásszükséglete 7-9 óra. Ha ennél lényegesen többet alszunk, napközben tompák és fáradtak lehetünk. Szellemi teljesítőképességünk ilyenkor megegyezik a 6 óránál kevesebb alvás utáni állapottal.

Paraszomniák

Az alvási problémák különleges csoportja a paraszomniák. Az ide tartozó kóros állapotok nem az alvás mennyiségét, hanem a minőségét rontják, elsősorban gyermekkorban.

A felébredési szakasz sérülése alvajárást eredményezhet. Ilyenkor az alvó személy – bár értelmes beszédbe is lehet vele elegyedni – nem ébred fel igazából, és a történtekre sem másnap, sem az esetleges felébresztést követően nem emlékszik.

Rémálma mindenkinek volt már legalább egyszer életében. A lidérces álmot követően gyakori a hirtelen ébredés, melyet követően a személyben hamar tudatosul, hogy mi történt, és rövid időn belül megnyugszik.

Az úgynevezett alvási rémület hangadásokkal és izomrángásokkal is jár, melyet hirtelen felriadás követ. Ébredés után még sokáig nem tiszta az alvó személy tudata.

A paraszomniák közé sorolható az éjszakai fogcsikorgatás is. Ennek oka lehet szorongás, stressz, vagy különféle személyiségzavarok. A fogcsikorgatás amellett, hogy rontja az alvás minőségét, komoly fogproblémákhoz vezethet.

Alvási apnoe

Az alvási problémák gyakori típusa az alvás közbeni légzéskimaradás. Az alvási apnoe legtöbbször a torok izmainak ellazulása miatt következik be, de előfordulhat akkor is, amikor agyunk nem küldi el a megfelelő jeleket a légzésünket szabályzó izmainkhoz.

Az alvási apnoe-tól szenvedő beteg a rossz alvás miatt napközben fáradt, levert. Alvására jellemző a hangos horkolás, az ébredéskori száj- és torokszárazság, valamint a légszomjérzet miatti felriadás. Ha a tünetek tartóssá válnak, orvosi beavatkozásra lesz szükség.

Narkolepszia

A narkolepszia szerencsére egy igen ritka alvászavar, de tünetei annyira jellegzetesek, hogy szinte mindenki ismeri a betegség jellemzőit. A narkolepsziás betegre bármilyen helyzetben rátörhet a hirtelen álmosság, melynek hatására a személy összeesik, önkontrollját elveszti. Az eseményt gyakran kísérik hallucinációk.