Alvászavar

Az alvászavar nemcsak testünk és lelkünk pihenését akadályozza meg, hanem számos betegség tünete is lehet. A napi alvásigény személyenként eltérő, és az életkor előrehaladtával csökken, így számszerűsíteni nem egyszerű. Általánosságban elmondható, hogy ha valaki kipihenten ébred, megfelelő mennyiségű és minőségű volt az éjszakai alvás.

Cikkünk az alvászavar veszélyeit járja körül, és bemutatja, hogy milyen gyógyszeres vagy természetes kezelés lehet ilyenkor eredményes.

A kialvatlanság veszélye

Ha nem alszunk eleget, nappal állandóan fáradtak leszünk, és jelentősen csökken a teljesítményünk – legyen szó akár munkáról, akár tanulásról. Idegrendszerünk kimerültsége pedig ingerlékenységhez vezethet.

Az alvászavarnak több fajtája van. Az insomnia jellemző tünetei az elalvási nehézség, a folyamatos éjszakai felébredés, vagy a túl korai ébredés lehetnek. A hypersomnia ennek ellentéte: a normálisnál sokkal több alvásra van szüksége a betegnek, melyet nappali aluszékonyság jellemez. A hypersomnia kiváltó oka sok esetben a pajzsmirigy alulműködése.

A parasomnia szintén az alvászavarok közé sorolható, fontosabb ismertető jele az elalvási és ébredési nehézség. Egyik közismert fajtája az alvajárás.

Praktikák alvászavar esetére

Ha enyhébb típusú alvászavarban szenvedünk, először próbáljuk meg gyógyszer nélkül leküzdeni. Életmódváltással úrrá tudunk lenni az elalvási nehézségek legfőbb okozóján, a stresszen. Alvási ciklusunkat befolyásolhatja egyes serkentőszerek fogyasztása is. A késő délutáni óráktól kezdve már tartózkodjunk az erős teák, kávé, kóla és minden más koffeintartalmú ital fogyasztásától.

A lefekvés váljon szertartássá, igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben ágyba kerülni. Az elalvást segíthetjük olvasással, de természetesen kerüljük a túl izgalmas könyveket, mert könnyen éberré válhatunk az izgalomtól. A tévénézés viszont egyáltalán nem ajánlott lefekvés előtt. Segítheti az elalvást egy pohár meleg, mézes tej, vagy különféle illóolajok belélegzése is.

Gyógyszeres kezelés

Ha az életmódváltás nem vezet eredményre, gyógyszeres kezelés következik. Alvászavarok kezelésére enyhe esetekben jól alkalmazhatóak a természetes, növényi alapú készítmények, melyek közül legismertebbek a komlóból és macskagyökérből készült szerek. Egyes esetekben vényköteles altató hatású gyógyszerek adására is szükség lehet, legtöbbször a benzodiazepineket szokták alkalmazni, ezek közül is főleg a rövid és a közepes felezési idejűeket.

E gyógyszerek használata során igen körültekintően kell eljárni, mert huzamosabb ideig tartó fogyasztásuk függőséghez vezethet. Ebben nagy szerepe van a beteg orvosának is, hiszen a recept megírásával úgymond „áldását adta” az alvászavaros páciens gyógyszeres kezelésére. Altató hatása van bizonyos antidepresszánsoknak is.